KAKO DA POKRENETE FRILENS IT KARIJERU U 2024: Sedam saveta koji ovu profitabilnu avanturu čine mogućom

EDGE RAČUNARSTVO: I kompjuteri vole „rad od kuće”

Poznato je da je IT u procvatu skoro pet decenija, što znači da je nekoliko generacija odrastalo u svetu gde se ovaj sektor ceni, poštuje i visoko plaća. Danas je teško zamisliti kako se nekada radilo i komuniciralo pre postojanja računara, a istoričari ovog dela istorije se slažu da procvat IT sektora može da se podeli u nekoliko ključnih etapa:

      • Početak digitalne revolucije (1980-e i 1990-e) – razvoj personalnih računara, internet i softverskih tehnologija;
      • Dot-com balon (kasne 1990-e i rane 2000-e) – ekspanzija interneta i e-trgovine;
      • Razvoj mobilne tehnologije (od 2000. do danas) – proboj pametnih telefona i mobilnih aplikacija;
      • Cloud computing (od 2010. do danas) – prenos poslovanja na cloud platforme;
      • Veštačka inteligencija i big data (od 2020. do danas) – napredak u obradi podataka i automatizaciji.

Ovi trendovi i inovacije nastavljaju da oblikuju i podstiču rast IT sektora, čineći ga jednim od najdinamičnijih i najbrže rastućih sektora globalne ekonomije. Zbog toga, IT stručnjaci su se našli među najcenjenijim radnicima koji postavljaju nove standarde u uslovima rada, o čemu smo pisali ranije.

Jedan od omiljenih benefita za IT stručnjake jeste frilens status, koji im omogućava da sami budu gospodari svog prostora i vremena i, što je najvažnije, da budu sami svoja firma koja „iznajmljuje” tražena znanja i veštine.

Zašto je potražnja za IT frilenserima sve veća?

Porast broja frilensera i potražnje za njima nije samo jednostrana korist radnika koji žele da budu „sam svoj gazda”, već i kompanije sve više prepoznaju benefite od ovog modela. Umesto da zapošljavaju stalne radnike koji zahtevaju dugoročne obaveze i dodatne troškove, firme angažuju frilensere i plaćaju ih za konkretne projekte. Globalizacija tržišta rada omogućava pristup talentima iz celog sveta, čime se širi baza potencijalnih kandidata sa različitim veštinama i iskustvima.

Takođe, tehnološki napredak i digitalna transformacija poslovanja zahtevaju specijalizovana znanja koja su često dostupna upravo među frilenserima. Sve ovo čini IT frilensere izuzetno traženim i ključnim u savremenom poslovanju.

Pitanja koja sebi treba da postavi svaki budući frilenser

Pokretanje frilens karijere je uzbudljiv i zahtevan korak, a 2024. godina ohrabruje kada je reč o tehnološkom aspektu, ali i mentalitetu poslodavca. Evo nekoliko važnih pitanja koja mogu pomoći svakom iskusnom ili budućem IT stručnjaku koji želi da krene u ovom pravcu:

1. Koja je moja dominantna veština i za koju sam nišu?

Dominantna veština je ono što vas izdvaja od drugih i predstavlja vašu najveću snagu. To može biti nešto u čemu ste već iskusni i vešti ili nešto što vas strastveno zanima i u čemu želite da se usavršavate. Na primer, ako imate izuzetne sposobnosti u programiranju, vaša niša bi mogla biti razvoj veb-aplikacija, mobilnih aplikacija ili softverskih rešenja. Ako ste talentovani u oblasti dizajna, vaša niša može obuhvatati kreiranje vizuelnog sadržaja za sajtove, dizajn grafičkih elemenata aplikacija ili sve popularniji UI/UX dizajn.

Kada dobro razumete kako vaša znanja i veštine mogu da se uvežu sa potrebama niše, otvoriće vam se i ideje kako da privučete prave klijente koji traže specifične IT usluge. To takođe olakšava kreiranje portfolija i marketinških materijala koji će vam kasnije pomoći da se izdvojite od drugih i privučete više poslova u oblasti u kojoj ste najbolji.

2. Kako da izgradim reprezentativan portfolio?

Prvo, odaberite svoje najbolje radove, one koji najbolje pokazuju vaše veštine. Na primer, ako se bavite razvojem veb-aplikacija, uključite projekte koji prikazuju vašu sposobnost da rešavate složene probleme, kao i vašu stručnost u najnovijim tehnologijama.

Drugo, svaki projekat treba da bude detaljno opisan. Pored vizuelnih elemenata, uključite i tekstualne opise koji objašnjavaju izazove sa kojima ste se suočili, rešenja koja ste implementirali, kao i tehnologije koje ste koristili. Ovo će pomoći klijentima da razumeju vaš proces rada i kako možete doprineti njihovim projektima.

Treće, redovno ažurirajte svoj portfolio i budite spremni da ga prilagodite specifičnim potrebama potencijalnih klijenata. Ako pregovarate sa klijentom koji traži specifičnu veštinu ili iskustvo, istaknite projekte koji su najrelevantniji za taj posao. Izgradnja reprezentativnog portfolija zahteva vreme i trud, ali će vam omogućiti da se istaknete na tržištu i privučete kvalitetne klijente.

3. Kako da se predstavim na frilens platformama?

Frilens platforme kao što su Upwork, Freelancer, Fiverr i Toptal pružaju ogromnu bazu potencijalnih klijenata i prilika za projekte. Vaš profil treba da sadrži jasno definisane veštine, iskustvo, obrazovanje i portfolio radova. Iako se ovaj deo često zanemaruje, dobar utisak ostavlja i privlačan profesionalni opis sebe i svojih usluga. Ovaj opis treba da istakne vaše ključne kompetencije i benefite koje donosite klijentima.

I najvažnije, budite proaktivni u traženju projekata. Pregledajte dostupne poslove redovno i prijavljujte se na one koji najbolje odgovaraju vašim veštinama i interesima. Prilikom prijave, napišite ponudu koja jasno odgovara na zahteve posla i pokazuje kako možete rešiti specifične probleme klijenta. I ne zaboravite da gradite reputaciju na platformama. Zadovoljni klijenti često ostavljaju pozitivne recenzije i ocene, što vam može pomoći da privučete još više poslova i izgradite solidan ugled.

4. Kako se rade ,,minglovanje” i lični marketing?

Važno je aktivno povezivanje sa kolegama iz industrije, potencijalnim klijentima i drugim profesionalcima putem platformi kao što su LinkedIn, GitHub i specijalizovani forumi. Redovno učestvovanje na konferencijama, mitapovima i vebinarima može vam pomoći da proširite svoju mrežu kontakata i ostanete u toku sa najnovijim trendovima u industriji.

Za lični marketing potrebni su izgradnja i promocija vašeg profesionalnog brenda. Najbolji marketing je vaš prethodni rad i zato ponavljamo da je kvalitetan portfolio put za uspeh, ali i samom portfoliju je potrebno da bude vidljiv. Stoga delite svoje znanje kroz tutorijale i vebinare i budite aktivni na društvenim mrežama, jer pružanjem određenih vrednosti možete se postaviti kao ekspert u svojoj oblasti, što će privući više klijenata i projekata.

5. Kako da naučim da upravljam vremenom i projektima?

Upravljanje vremenom i projektima je veština koja može značajno unaprediti vašu efikasnost i produktivnost kao IT frilens radnika. Za početak je korisno usvojiti neke od priznatih metodologija, kao što su AgileScrum ili Kanban, koje nude strukturu i smernice za efikasno vođenje projekata. Alati kao što su Trello, Asana ili Jira mogu vam pomoći da organizujete zadatke, pratite napredak i održavate jasnu komunikaciju sa klijentima. Takođe, važno je postaviti jasne ciljeve i prioritete za svaki projekat.

Redovno pravite pauze kako biste se osvežili i izbegli sagorevanje. Planiranje unapred i održavanje discipline u poštovanju rokova su ključni. Edukujte se kroz online kurseve i literaturu o upravljanju projektima i ne zaboravite da učite iz sopstvenih iskustava i povratnih informacija klijenata kako biste kontinuirano unapređivali svoje veštine.

6. Kako da naučim da raspolažem finansijama?

Kao i kod svakog samostalnog poslovanja, važno je uspostavljanje jasnog sistema za praćenje prihoda i rashoda. Koristite alate kao što su Excel, QuickBooks ili FreshBooks za vođenje evidencije o svim transakcijama. Takođe, važno je postaviti realističan budžet, a to uključuje planiranje mesečnih troškova, kao i štednju za poreze i neočekivane troškove. Razmotrite otvaranje zasebnog bankovnog računa za poslovne transakcije kako biste lakše pratili poslovne finansije.

Edukujte se o osnovama finansijskog upravljanja kroz online kurseve ili literaturu koja pokriva teme kao što su računovodstvo, investiranje i poreska strategija. Konsultujte se sa finansijskim savetnikom ukoliko vam je potrebna stručna pomoć. Redovno pregledajte svoje finansijske izveštaje i prilagođavajte svoje strategije kako biste osigurali dugoročnu stabilnost i rast svog poslovanja.

7. Kako da se kontinuirano usavršavam?

Samo konstantna edukacija može da održi vašu konkurentnost na tržištu koje se brzo menja. Prvi korak je identifikovanje oblasti u kojima želite da se specijalizujete i praćenje najnovijih trendova i tehnologija u toj oblasti. Online kursevi, vebinari i konferencije su odlični izvori za sticanje novih znanja. Takođe, pridruživanje profesionalnim mrežama i grupama, jer vam to može pomoći da ostanete informisani o industrijskim standardima i najboljim praksama. Redovno vežbanje kroz projekte i zadatke i povratne informacije od klijenata ključni su za stalno unapređenje vaših veština. Ne zaboravite da dokumentujete svoje projekte i dostignuća, jer će vam to pomoći da pratite svoj napredak i pokažete potencijalnim klijentima svoj razvojni put.

Zaključak

Prema najnovijim statistikama, globalno tržište frilensinga je vredno preko 1,5 triliona dolara, a procenjuje se da će broj frilensera nastaviti da raste, dostižući 78 miliona do 2025. godine. Ovaj trend ukazuje na sve veću prihvaćenost frilensinga kao održivog modela rada, kako među poslodavcima tako i među radnicima..

Pokretanje frilens karijere u 2024. godini je, dakle, lakše i perspektivnije nego ikada do sada, ali sa sobom donosi i izazove zbog konkurencije. Zakoni za frilensere se neretko menjaju i variraju od zemlje do zemlje, zbog čega ih je važno pratiti na relevantnim sajtovima, kako biste imali redovan uvid u svoj status, visinu poreza, kreditnu sposobnost i druga važna pitanja za svakog frilensera.

Zanimljivo je da frilenseri prijavljuju veću fleksibilnost i bolji balans između poslovnog i privatnog života. Takođe, 70% frilensera veruje da brže razvijaju svoje veštine i znanje u poređenju sa tradicionalnim zaposlenjem, što je još jedan veliki plus ovog biznis modela.

Dakle, ukoliko razmišljate o ulasku u svet frilensinga, sada je pravo vreme. Pratite savete, postavite jasne i realne ciljeve i krenite hrabro ka novim profesionalnim izazovima. Sa pravim pristupom i adekvatnim IT obrazovanjem, koje možete steći na ITAcademy, spojićete najtraženije moderne profesije i najpoželjniji model rada.

Pogledajte šta to novo ITAcademy nudi.

  • 03.07.2024 15:58

Komentar