PROGRAMSKI JEZIK JAVA: Prednosti i mogućnosti za početnike

EDGE RAČUNARSTVO: I kompjuteri vole „rad od kuće”

Ako proguglate da biste saznali koji je programski jezik najbolji izbor, naići ćete na mnoštvo suprotstavljenih gledišta, jer pravi odgovor na ovo pitanje ne postoji. Različiti jezici služe različitim svrhama.

Ali, dugovečnost nekih od programskih jezika, među kojima je Java, govori za sebe. Zato ćemo u ovom blogu izneti sve prednosti Jave, osvrnuti se na razloge zašto je več nekoliko decenija cenjena i profitabilana, a posebno ćemo staviti akcenat na činjenicu da je pogodna za početnike.

Lakoća učenja i upotrebe

Računarski pojam programska sintaksa odnosi se na pravila i strukture koji definišu kako se piše validan kod u programskom jeziku. U slučaju Jave, sintaksa je čista, čitljiva i veoma podseća na engleski jezik, što je čini odličnim izborom za početnike. Njena jednostavna i intuitivna struktura omogućava brže usvajanje osnovnih koncepata programiranja.

Na prvi pogled, Java kodovi mogu delovati kao nasumično slaganje reči, ali evo primera koji demistifikuje njihovo značenje:

1. public class HelloWorld

public: Ova ključna reč označava da je klasa dostupna bilo kojoj drugoj klasi. To znači da se ovoj klasi može pristupiti iz bilo kog drugog dela koda ili izvan paketa u kojem se nalazi.

class: Ključna reč class se koristi za definisanje klase. U Javi, klasa je osnovna struktura koja sadrži podatke (polja, odnosno varijable) i metode (funkcije) koje rade sa tim podacima.

HelloWorld: Ovo je naziv klase. Prema konvenciji, imena klasa u Javi počinju velikim slovom i obično koriste CamelCase stil pisanja (npr. MyFirstClass).

2. public static void main(String[] args)

Da bi neki Java program mogao da se pokrene, potrebno je da ima “main” metodu.

static: Ova ključna reč označava da metoda pripada klasi, a ne nekom specifičnom objektu te klase.

void: Označava da metoda nema povratnu vrednost. Metoda main izvršava kod, ali ne vraća nikakav rezultat.

main: Ovo je naziv  same metode.

String[] args: Ovo su parametri koje metoda može da primi.

3. System.out.println(“Hello World!”);

System.out.println: Ova komanda ispisuje tekst na ekranu.

“Hello World!”: Ovo je tekst koji će se ispisati na ekranu.

;: Ovaj simbol označava kraj jedne instrukcije. U Javi, kao i u mnogim drugim programskim jezicima, svaka izjava mora biti završena sa ;.

Ono što je juniorima u svakom poslu važno je provera grešaka, a Java to nudi brzo i efikasno. Program obaveštava programera o eventualnim problemima u kodu, čime se ubrzava i proces učenja. Java nudi i snažno upravljanje memorijom kroz automatsko prikupljanje smeća (garbage collection), što pomaže novim programerima da izbegnu uobičajene zamke kao što su curenje memorije i druge greške povezane sa rukovanjem resursima.

Nezavisnost od platforme

Nezavisnost od platforme znači da jednom napisani Java programi mogu da se pokrenu na bilo kom uređaju koji ima Java virtualnu mašinu (JVM). Ova fleksibilnost otvara vrata različitim razvojnim okruženjima i platformama, od mobilnih aplikacija do velikih poslovnih sistema. Bez obzira na to da li se radi o Windowsu, macOSu, Linuxu ili nekoj drugoj operativnoj platformi, Java aplikacije se prilagođavaju i izvršavaju bez potrebe za značajnim prilagođavanjima ili promenama u kodu.

Ovaj nivo portabilnosti ne samo da štedi vreme i resurse programerima već i omogućava brže i efikasnije uvođenje rešenja u različitim tehnološkim ekosistemima. Takođe, ova karakteristika Jave doprinosi njenoj popularnosti u industriji, jer obezbeđuje dugoročnu održivost i kompatibilnost aplikacija sa budućim tehnologijama i platformama.

Bogati API i moćni razvojni alati

Java se može pohvaliti bogatim API-jem (aplikacijski programski interfejs), koji pojednostavljuje zadatke u rasponu od povezivanja baze podataka do umrežavanja. Ovo omogućava programerima da brzo i efikasno razvijaju aplikacije, koristeći unapred pripremljene biblioteke i funkcije koje smanjuju potrebu za pisanjem koda od nule. API-ji obuhvataju širok spektar funkcionalnosti, uključujući grafičko korisničko okruženje (GUI), upravljanje memorijom, sigurnost i mnoge druge, što Javu čini svestranim jezikom.

Snažna podrška zajednice

Java zajednica je ogromna i aktivna; ona pruža podršku programerima svih nivoa iskustva. Ovo je posebno korisno za početnike, koji mogu lako pronaći odgovore na svoja pitanja i rešiti probleme sa kojima se susreću tokom učenja i razvoja aplikacija. Uz brojne forume, korisničke grupe i online platforme kao što je Stack Overflow, početnici mogu brzo dobiti pomoć od iskusnih programera i deliti svoja iskustva sa drugima.

Jedan od ključnih aspekata podrške zajednice su resursi kao što je Java Code Geeks. Ova platforma nudi obilje informacija, uključujući tutorijale, isečke koda i članke koji pokrivaju širok spektar tema, od osnovnih koncepata do naprednih tehnika programiranja. Kroz ove resurse, programeri mogu kontinuirano učiti i unapređivati svoje veštine, prateći najnovije trendove i najbolje prakse u Java svetu.

Osim toga, Java zajednica organizuje brojne konferencije, radionice i meetupe širom sveta, gde programeri mogu uživo razmenjivati ideje i iskustva. Ovi događaji pružaju odličnu priliku za umrežavanje, učenje od vodećih stručnjaka u industriji i otkrivanje novih alata i tehnologija.

Podrška zajednice ne završava se samo na tehničkim pitanjima. Postoje i mnogi blogovi, podcasti i YouTube kanali posvećeni Javi, gde programeri mogu dobiti inspiraciju i savete i saznati više o različitim karijernim putanjama koje Java nudi. Ovi resursi pomažu programerima da ostanu motivisani i da se stalno razvijaju u svojoj karijeri.

Mogućnosti za karijeru

Široko rasprostranjena upotreba Jave u različitim industrijama se pretvara u obilje mogućnosti za karijeru. Evo nekoliko pravaca koje bi zainteresovani mogli da razmotre:

    1. Aplikacije za preduzeća: Sistematičnost i pouzdanost čine Javu vrhunskim izborom za aplikacije na nivou preduzeća. Kompanije često traže Java programere da im naprave i održavaju glomazne poslovne aplikacije.
    2. Razvoj za android: Kao službeni jezik za razvoj Androida, Java nudi direktan put ka rastućoj industriji mobilnih aplikacija.
    3. Web razvoj: Java je takođe ključna u web developmentu, sa okvirima kao što su Spring i Hibernate koji olakšavaju kreiranje sigurnih web aplikacija visokih performansi.
    4. Veliki podaci: Sa tehnologijama kao što je Hadoop koji koriste Javu, programeri mogu da se upuste u rastuće polje analitike velikih podataka (big data), doprinoseći donošenju odluka na osnovu podataka u različitim sektorima.
    5. Cloud računarstvo: Kompatibilnost Jave sa uslugama u oblaku čini je preferiranim jezikom za aplikacije zasnovane na ovom principu.

Java kao perspektivan izbor

Ako ste zainteresovani za razvoj softvera za mobilne uređaje, Java je maternji jezik Android-a. Istraživanja kažu da će do naredne godine Android-ov udeo na tržištu pametnih telefona biti 73%. Međutim, Java može da se koristi u oba sistema. Takođe možete da koristite Javu za kreiranje web lokacija tako što ćete ih kompajlirati u JavaScript (Google Web Toolkit). S obzirom na to da danas skoro sve kompanije moraju da dođu do mobilnih korisnika, Java programeri će imati pune ruke posla.

Očekuje se da će Java postati još važnija za razvoj softvera u oblastima velikih podataka i IoT-a (Internet of Things). Java se može koristiti za kreiranje platformi i aplikacija za bilo koji krajnji uređaj kao što su laptopi, desktop računari, konzole za igre, navigacioni sistemi, sistemi za nadzor, terminali itd. Java je jednostavno najbolji programski jezik za učenje u 2024.

Još ohrabrenja za početnike

Važno je da svi zainteresovani za Javu znaju da nije potrebno znanje iz matematike, niti poznavanja nekog drugog programskog jezika. Potrebna je samo osnovna logika koju koristimo u svakodnevnim radnim zadacima. Java ima hiljade okvira, biblioteka i drugih alata koji pomažu programerima da reše probleme. Samo mali procenat programera radi na potpuno novim problemima i verovatno je neko već rešio problem sa kojim ćete se susresti. Nova verzija izlazi svakih šest meseci sa najnovijim funkcijama potrebnim za razvoj modernog softvera. Istovremeno, Java ima veoma dobru kompatibilnost sa starijim verzijama.

Sumirajmo:

Ako započnete svoje programersko putovanje sa Javom, imaćete čvrstu osnovu za IT karijeru, koju kasnije možete nadograditi drugim jezicima, ili možete ostati verni ovom popularnom jeziku. Kada je naučite, na vama je da odlučite da li ćete razvijati mobilne aplikacije, rešenja za preduzeća ili ćete se udubiti u velike podatke.

Sumirajmo sada 5 ključnih razloga zašto je Java idealna za početnike:

      1. Jednostavnost i čitljivost: Laka sintaksa lakše učenje razumevanje osnovnih programskih koncepata struktura slična prirodnom jeziku.
      2. SigurnostOsmišljena da bude kompleksna sa ugrađenim mehanizmima za detekciju grešaka povećana pouzdanost i viši nivo sigurnosti.
      3. Platformska nezavisnost: Sposobnost rada na bilo kojoj platformi – Write Once, Run Anywhere princip – jednom napisan kod se može pokrenuti na različitim operativnim sistemima bez modifikacija.
      4. Velika zajednica i uvek dostupna podrška: Ogromna i aktivna zajednica programera – pregršt resursa, tutorijala i foruma za pomoć početnicima.
      5. Bogata biblioteka i brojni alati: Opsežan skup biblioteka i razvojnih alata koji olakšavaju razvoj aplikacija – obilje alata za automatizaciju, testiranje i implementaciju.

Šta nudi ITAcademy za učenje Jave?

ITAcademy nudi usavršavanje iz najatraktivnijih IT oblasti, među kojima je i učenje Jave. Nakon svega 12 meseci, polaznici su spremni da započnu karijeru, bilo na domaćem ili svetskom tržištu.

Upisom ITAcademy otvarate vrata i ka zvaničnoj Oracle sertifikaciji, a učenjem Jave stičete vredna znanja koja uključuju objektno orijentisano programiranje, Abstract Window Toolkit, SWING, Spring, Hibernate i druge važne biblioteke i frameworkove ovog jezika, koji će vas učiniti traženim stručnjakom.

Da saznate više o izučavanju Jave i o ukupnom programu ITAcademy, posetite ovaj link.

  • 04.09.2024 09:54

Komentar